Представят балета "Дон Кихот" на Новогодишния музикален фестивал

Изпълняват солисти от Щатсбалет-Берлин и балетът на Старозагорската опера
Обновена: 17 дек 2019 12:43 | 16 дек 2019 18:08, Анисия Иванова
0
Представят балета "Дон Кихот" на Новогодишния музикален фестивал
Снимка: Организаторите

Започна Новогодишният музикален фестивал в НДК, който продължава 30-годишната си традиция, като вече неизменна част от празничните очаквания и настроения на софиянци. Колкото и години да минат, той винаги ще се свързва с името на Емил Чакъров – ученикът на Херберт фон Караян, който е негов основател. Обхваща всички жанрове, затова организаторите са ни подготвили и балет.    

Утре – 17 декември, от 19 часа, Държавна опера-Стара Загора ще представи отличения с `Кристална лира 2019` свой спектакъл „Дон Кихот“ от Лудвиг Минкус. Постановката  впечатлява с мащаба си – традиция и съвременност, балет и театър. Заглавие, което е сред върховите постижения на класическия танц, затова влиза като задължително в репертоара на всяка голяма/уважавана трупа, но какво ще видим още.

Изпълнители: гости ще са звездите на Щатсбалет-Берлин примабалерината Яна Саленко и премиер солистът Мариан Валтер в ролите на Китри и Базил. Участва и цялата многонационална балетна трупа на Опера-Стара Загора, която през последния   творчески сезон бележи истински скок в професионално отношение, забележим както за познавачите и критиката, така и за зрителите. А за тях и главния художествен ръководител и директор на балета – Силвия Томова, се говори възторжено, суперлативно на много места вече и по света.

Постановка: още един премиер солист на Щатсбалет-Берлин – Аршак Галумян, но в друга роля: предлага ни оригиналния си режисьорски прочит и внася хореографска свежест, обогатявайки визуално спектакъла дори с кинематографични изразни средства.

Сцена: художник на декора и великолепните, запомнящи се костюми са на италианеца Салваторе Русо.
В спектакъла зрителите ще видят Александър Желев в ролята на Дон Кихот, а солистът на балет „Арабеск“ Филип Миланов, ще дебютира в ролята на Санчо Панса. В останалите колоритни роли ще танцуват Акари Моримацу, Джулия Рагуза, Мартина Префетто, Рио Сузуки, Ромина Славова, Сторм Норис, Харука Суга, Ивайло Янев, Станко Танев, Фиорди Лоха, Фредерико Пинто, солисти и кордебалет на Държавна опера-Стара Загора.

Яна Саленко е примабалерина на Щатсбалет-Берлин и Мариинския театър, Санкт Петербург, постоянен гост-солист на Кралската опера в Лондон, танцува на най-престижните сцени по света.

Носител на награди от най-авторитетните международни балетни конкурси. На два пъти получава наградата „Мис виртуозност“ на престижния фестивал Dance Open в Санкт Петербург.

Като професионална балерина дебютира 2000 година. В състава на Щатсбалет-Берлин е от 2005 година, примабалерина – от 2007-а. Нейният репертоар включва главните роли в най-знаковите класически балети, както и неокласическа и съвременна хореография.

Мариан Валтер е премиер солист на Щатсбалет-Берлин, победител в балетните конкурси във Виена, Хелзинки, Нагоя, носител на наградата Deutscher Tanzpreis Zukunft, номиниран е за наградата Benois de la Danse.

Завършва Берлинското танцово училище, професионалната си кариера започва от Мюнхенската опера и Баварския балет. В състава на Щатсбалет-Берлин е от 2002-а,  година по-късно вече е солист, а от 2010 е премиер солист.

„Дон Кихот“ – постановката, с която публиката на НДК ще стане съпричастна с юбилея – 70 години балет – Стара Загора. Това е втората трупа в България, създадена след Софийската. Със сигурност, ще ги поканят отново.

Автор: Августа Манолова

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари

Спонсорирани публикации